Maria Arvidson

Det skrivna ordet har sedan jag var barn haft stor betydelse för mig, det har varit mitt främsta sätt att uttrycka mig på, men också på många vis mitt sätt att ta del av världen där ute genom oändliga mängder litteratur genom åren.

Det uppstår i mig en sådan fundamental lycka i att dels genom någon annan få kliva in i världar och liv så skilda mitt eget, där jag med egna erfarenheter och fantasins hjälp får möjlighet att tolka texten på mitt sätt och skapa min egen verklighet.

På samma sätt ger jag mig gärna hän när jag i timtal ger mig ynnesten att få skapa text utifrån mina innersta rum.

 

Mycket av det jag skriver, skriver jag gärna med naturen och min hund som sällskap, där finner jag kraft och inspiration. Mina sinnen öppnas upp och huvudet tillsammans med själen renas från vardagens små bestyr och problem och lämnar fritt spelrum åt mina karaktärer och historier. Bland det bästa jag vet är att sjunka ner i en klippskreva vid havet en ljum försommardag, låta diffusa tankar och eventuella bekymmer rulla med vågorna ut i det stora blå och se när vinden får fatt i orosmolnen och driver dem bort från mig, därefter tar jag ödmjukt emot de berättelser och historier som kommer till mig.

 

Jag skriver också ofta och gärna om just naturen, jag tycker om att försöka skildra det den betyder för mig, hur jag ser den och vilka känslor den skapar inom mig. Jag har under många år sett naturen och kanske framför allt havet som min livskamrat, det finns en enorm kärlek och trygghet att hämta där.

 

Jag har vid ett flertal tillfällen under åren velat skriva något lite mer omfattande och olika historier har pockat på uppmärksamheten att bli berättade, men jag har nog i ärlighetens namn inte riktigt haft tron på mig själv att kunna skapa något i form av en hel roman, så det har fått bero.

Men när min pappa blev sjuk i cancer och efter ett relativt snabbt förlopp gick bort för snart 13 år sedan kom tanken, eller snarare behovet att skriva.

 

I sorgen efter honom dök även andra, mer eller mindre obearbetade, förluster upp och till slut förlorade jag kampen att hålla huvudet ovanför vattenytan och sjönk istället ner i en utmattningsdepression. Det var under den processen och vägen tillbaka till livet jag påbörjade det som idag blivit Låt Havet läka dina sår.

Från början handlade det mest om ett sätt att bearbeta och då inte bara förlusten av min far utan även tidigare händelser i mitt liv. En av de mest framträdande och betydande var mötet med den man som i manus fått låna ut delar av sin personlighet till Neil samt de många åren av vår djupa vänskap och nära relation och slutligen incidenten som ledde till att vi tyvärr förlorade varandra.

Det jag hoppas på med mitt skrivande är att kunna beröra mina läsare och lämna dem med en varm och god känsla i kropp och själ, där hoppet och tron på att livet trots allt går vidare och faktiskt kan bli bra även om det inte riktigt blev som det var tänkt från början.

 

Jag jobbar till vardags som administratör inom LSS på Östhammars kommun och utöver jobb och skriv så spenderar jag helst min tid tillsammans med min familj som närmast består av min älskade man Thomas, vår knasiga Lapska vallhund Diiza och min utflugna dotter Linnéa med pojkvän.

 

Jag mår som bäst med lugn och ro i naturen, på vandring i den Jämtländska fjällvärlden eller på havet om jag själv får välja och sedan min man och jag skaffade vår efterlängtade båt i början av sommaren är det där man finner oss som oftast då vi är lediga numera. Där tuffar vi fram i makliga 5 knop i vår snipa och njuter av såväl resorna som målen.


Maria är aktuell med ny utgivning hösten 2020.

Ny titel: "Låt havet läka dina sår".