Nova Ling

Nova Ling, född och uppvuxen i Ukraina, har flyttat till Sverige i början på 2000-talet. Hon är en utbildad musiker och har i många år jobbat i musikbranschen. Hon bor strax utanför Göteborg med sin familj.

 

”Som liten fick jag för mig att böcker var andra världar som väntade på att bli upptäckta. De tog hela utrymmet mellan golv och tak i vardagsrummet. Stora och små, med hårda eller mjuka pärmar. Dörrar till nya platser.

 Jag läste urskillningslöst. Först bara på modersmålen, men med tiden har gått över till andra språk. Det har alltid varit ett nöje att jämföra original med översättningar (snacka om olika sätt att tänka på olika språk).

Vuxna brukade ställa en obekväm fråga: Vem vill du bli när du är stor?

Jag hade inga tydliga svar ända till mellanstadiet. Efter det blev det ett och samma svar: författare.  Av min far hade jag fått en bok med tomma sidor. Den hade grått, trist omslag utan bilder eller mönster (försök ge en sådan i present till ditt barn och du kan föreställa dig reaktionen). Men jag blev frälst. Tomma sidor utmanade. Uppmanade att fylla dem med ord. Bygga upp meningar. Berätta. 

Man behövde inte vänta på att bli stor. Det var bara att skriva.

Man kunde skapa egna världar.  

Det blev en slags magi: Att föra över tankar genom tid och rum till andra människor. Och till sig själv. Ni känner kanske igen känslan att läsa egna texter från förr och undra om det verkligen var ni som skrivit dem.”

 

Det var så Nova beskrev hennes fascination för litteratur och författarskap i sin debutantporträtt i Höstens Böcker 2019, precis innan Bokmässan 2019 där hennes första roman skulle släppas.  

Debuten Konsten att lämna en psykopat kom ut i september 2019. Samma berättelse, fast under titeln När ingen hör när ingen ser, gavs ut som ljud-bok i mars 2020 i samarbetet med förlaget Lind & Co.

Nova har även publicerat en novell Jaktsäsongen på Svenska Deckarfestivalens hemsida.

http://www.svenskadeckarfestivalen.se/2019/11/05/novell-jaktsasongen/

 

Thrillern Är du med i leken… kommer ut hösten 2020. Den är skriven i supernatural crime genre med inslag av humor även i de allra mörkaste ögonblick.

 

Signerade böcker finns att beställa via hennes hemsida.