Gunnar Ståhl

Det skrivna ordet är fantastiskt och kan i bästa fall förmedla allt mellan himmel och helvete. Texter i papperstidningar och i böcker fascinerade mig redan som barn oändligt mycket. Det göms ett gigantiskt innehåll i de små krumelurerna.

Jag har arbetat som skrivande och redigerande journalist i halva mitt liv, har varit på flertalet av de största svenska dagstidningarna och utfört det mesta som kan utföras på ett redaktionsgolv.

Att skriva böcker, däremot, var aldrig min tanke. Böcker kändes ouppnåeliga. Men så blev det och oftast vid sidan om mitt ordinarie jobb.

Min debutbok, dokumentären ”Tumba-Tarzan fri som fågeln” från 1990, blev underlag till en dokumentärfilm om Tumba-Tarzan. Jag har skrivit romanen ”Glömska att falla i” (1992), diktsamlingen ”Och sedan vi” (1996) om möten i hemtjänsten. Faktadokumentären ”Spionen Sidorenko och de ryska bombningarna av Stockholm 1944” publicerades 2019.

Under 2021 utkommer romanerna ”Att höra hemma”, ”Allt de inte visste” och kriminalromanen ”Vitt guld”. Som nybliven pensionär räcker tiden till många saker.

Som synes en ytterst brokig kompott som kännetecknar mig som person. Jag ser på allt jag har skrivit som ett journalistiskt grävarbete.

”Att höra hemma”, med undertiteln ”Ett stadigt tag om livet”, handlar om fyra vinddrivna och smått självupptagna personer som råkar sammanträffa på ett fastighetsmäkleri på Österlen och börjar samtala om var de hör hemma i livet, världen och tillvaron. Var och en har sin absurda och filosofiska levnadshistoria att berätta – gripande och rolig, tragisk och komisk – men allt som sägs kanske inte är helt sant.

”Att höra hemma” utkommer på Virens i september 2021.

unsplash