Raina Medelius

Raina Medelius skrev inga egna texter utanför jobbet under nästan 40 år som journalist. Men efter pensionen stod novellerna som på kö för att bli skrivna och nu ska ett antal av dom bli bok. Ämnena och formerna varierar och det allra mesta är i stort sett sant. Fast omstöpt.

Raina är född och uppvuxen i Stockholms innerstad. Mamma var lärare på Birkagårdens folkhögskola. Pappa satt och skrev i sin arbetslya högst upp i huset och skötte också hemmet under många år.
En viktig sak i tillvaron var dåvarande Marholmens sommarfolkhögskola på landet utanför Norrtälje.

Livet på Marholmen var en kollektiv idyll, inte minst för alla barn till lärarna och all övrig personal på skolan som bodde där sommartid.
Marholmen var också en plats där man som barn mötte och såg vuxna med olikabakgrund få och ta en ny chans i livet. Eller bara njuta av all kunskap som kurserna gav.
Raina skrev dock en hel del under barn- och ungdomsåren. Några berättelser publicerades i tidningar för jämnåriga. Som journalist jobbade Raina i huvudsak på tidningen Östgöten i Linköping och sedan i drygt 30 år på Sveriges Radio P4 Östergötland. Och gladdes varje dag åt all ny kunskap och alla möten med olika människor.

unsplash