Sten-Ove Sundlöf

Jag bor i Örnsköldsvik med min hustru Monika och har lyckan att ha två barn, Johan och Lisa. Jag har en bakgrund inom musiken som pedagog men skrivandet tar mer tid nu.


Jag har skrivit i hela mitt liv, more or less, med tyngdpunkt till perioder av livet som varit färgade av små eller större kriser. Då har skrivandet fungerat som en ventil och ett sätt att få syn på mig själv och min omgivning. Poesi och noveller. 

Skrivandet fick en större plats i mitt liv då jag sökte och antogs till kursen “Skapande svenska A” 2013 vid Umeå Universitet. Då utvecklade jag skrivandet genom de övningar som vi utmanades med av min lärare Elisabeth Hästbacka. Hennes feedback på mitt skrivande lärde mig bl a att ta skrivandet på allvar och att jag faktiskt kunde skriva. Att läsa det jag skrivit för andra och att ta del av andras texter var mycket utvecklande. Sedan gick jag vidare med “Skapande svenska B” och sedermera C-kursen.

 

Jag gillar att experimentera med olika tempo i texten. Korta meningar, långa meningar. Borra med texten på en punkt med detaljer för att sedan flyga och ge en fågelvy. Jag älskar att i skrivandet utmanas i en, för mig, obekant kontext. 

 

Mitt skrivande förlägger jag ofta till caféer och bibliotek. Omgiven av människor, rörelse, samtal och böcker. En i Inspirerande miljö och då jag älskar att fika är det helt rätt ställe för mig. Hemma har jag svårt att komma till skott, det är så mycket som drar och splittrar mig där.


Jag har ett mycket stort kulturintresse. Har arbetat på Kulturskolan som pedagog och projektledare. Har haft möjlighet att arbeta och samarbeta i kulturprojekt med flera länder.  Jag förstår vikten av skapande aktivitet och mår själv så bra av det. Kul att få möjlighet att dela med sig till en större publik.

 

Hösten 2022 bestämde jag mig för att sätta punkt för mitt första romanprojekt, “Piotr och Vanja - Kiev”,  ett projekt som pågått sedan 2014 utifrån en skrivövning under A-kursen, inspirerad av Rysslands annektering av Krimhalvön. Den ges ut i maj 2023 genom Virens förlag.

 

 

unsplash