Anna Voltaire

Anna är läkare och gör sin specialistutbildning för att bli psykiater. Hon har inte skrivit så länge och egentligen aldrig gillat det men under en föräldraledighet fick hon tips från en granne att börja blogga, hon som hade så mycket tankar om allt. Och så gjorde hon det. Det var mest vardagliga observationer, små komiska händelser, ilska över världsläget och sådant som hon stött på under dagen som beskrevs och fortfarande luftas där. Hon blev biten av skrivandet och det blev som en fristad. Ensam med datorn och tankarna. 

2015 skrev hon om utmattning, för att hjälpa sig själv att bli frisk från en. Det blev senare en bok, Innan Väggen, som kom ut 2017. Detta ledde till ännu en bok, Hejdå stress! 2019, kring samma ämne på ett annat förlag.

Nu har hon skrivit ytterligare en bok i ”självhjälpsgenren”, Konsten att få ANDRA att städa. Här kombinerar hon sina olika kompetenser, psykologi, ledarskap, medicin (som hon fått från att vara VD i familjen Voltaire) med vanligt sunt förnuft och en hel del humor.

Även i de svåraste situationer kan humor vara hjälpsamt. Till och med på IVA när man har en patient som just försökt ta sitt liv kan man använda sig av det. Inget är för svårt för att inte skämta lite om. Anna skriver roligt, ärligt och med stor igenkänning om problem hon själv brottats med.

Att skriva har blivit som en drog, ett sätt att räta ut alla frågetecken, spana inåt och i viss mån försöka hjälpa andra. Det ser hon som en yrkesskada. Att det man gör ska vara till gagn för andra. Men som mamma till sex barn och heltidsarbetande läkare är tiden knapp och man måste hushålla med tiden för att få den att räcka till. Framöver är drömmen att kunna skriva mer och kanske byta till mer skönlitterära saker.

 

unsplash