Ove Strand

Ove Strand debuterade som författare 2019 med romanen Clarissa (på annat förlag). Att boken fick Strängnäs som utgångspunkt och två åldrande mäns tillbakablickande som bokens stilla puls, föll sig naturligt när yrkeslivet var avklarat och ”livet” i djupare bemärkelse fick ta tid och plats. ”SHE LOVES YOU, YEAH, YEAH, YEAH” som under våren utkommer på Virens förlag hämtar även den delar av sitt innehåll från hemstaden. Episoder som alla utgår från musiken i författarens liv har denna gång samlats i en musikbiografi.


Skrivandet och musiken går hand i hand genom Ove Strands drygt 70-åriga liv. Lyssnandet och läsandet och ännu hellre samtalet om de två saligheterna är något han gärna ägnar sig åt vid sidan av barnbarn, ”huset på landet” och allt det som kommer med det. Fråga Ove Strand om tankstreck och du har ett par timmar inbokade! Tankstreckets betydelse för texten. Men också tankstrecket som metafor och dess betydelse för den tid vi lever i.


Få njuter som Ove Strand av att numera få bestämma över sin tid. Att själv kunna välja bland det han som svensklärare tillägnade sig i mötet med elever och kollegor alla de där åren. Vilka delar av det han helst släpper. Och vilka han idag ser som ingångar, portar in till samtal och reflektion. Och förhoppningsvis än djupare insikter om sig själv. Och livet.


Ove berättar:

”SHE LOVES YOU, YEAH, YEAH, YEAH” är min bok om musik. Att skriva den har varit lustfyllt. Musik - den här fascinerande dimensionen människan ägnar sig åt och som laddar vardag och fest med liv, lust och kärlek. Musik är som ett extra sinne för mig. Som filmskaparen som skapar sitt soundtrack för filmen designar jag stora delar av min tid med särskilt utvalda verk. Klassiska såväl som populärkulturella."

unsplash