Filip Dalqvist

Tio dränkta dagar - En generationsroman

Göteborg, sent 2010-tal. Lasse Qvist är en ung man med fler problem än lösningar. Han stirrar lite för ofta ned i avgrunden som utgörs av flaskan. Han lider av ångest och depression och vet ibland inte vilken som är vilken. Han har en pappa som är alkoholist och jobbar i hamnen och en mamma som stannat kvar. Han har två bästa vänner, Alfred och Gurra, som ständigt viskar bra och dåliga idéer i hans öra. Han gillar musik, att skriva, snus, tjejer och att dricka den perfekta mängden öl så att man blir full fast inte bakfull. Han har en lägenhet. Den är liten men den är hans. En dag träffar Lasse en tjej från sitt förflutna. Cornelia. Tillsammans försöker de hitta en väg framåt. Detta är en historia om barhoppning, bakisångest, sex, vilsenhet, musik, vänner, lojalitet, drömmar och om hur det är att vara ung och må dåligt i ett samhälle som ständigt har gasen i botten.

Eva Sjögren

Och våren kom - En relationsroman


Förskolläraren Josefine fyller fyrtio, och hennes relation till dottern Wilma går in i en ny fas. Fästmannen Andrews förflutna kommer ikapp och det är inte helt angenäma nyheter som kommer fram. Mamma Barbro dyker oväntat upp efter många års frånvaro och väninnan Louise fortsätter sin eviga jakt på kärleken.
Det är som vanligt mycket som snurrar kring Josefine.


Barbara Öberg Sjögren

Dieselingenjören - Skönlitteratur


Han är tekniskt lagd, har ingen möjlighet att utbildas i Ryssland med sin judiska bakgrund,
utvandrar västerut och blir ingenjör. Han är pacifist med höga ideal - men i första
världskrigets Tyskland måste han utveckl motorer för tysk militär utrustning.
Samvetskonflikten blir svår men han fogar sig. Äldsta barnet Hilde dyrkar sin far och hans
ädla principer och nu störtar idolen. Hilde blir radikal konstnär, dras med i
efterkrigstidens virvlar, hamnar i både Hitlers och Stalins fängelser och kommer som
flykting till Sverige med sin dotter innan nästa krig bryter ut. Idolens fall blir traumatiskt
för Hilde och skapar ett konfliktfyllt förhållande till hennes egen dotter Anna B.
I denna dokumentärt underbyggda roman gestaltar Barbara Öberg Sjögren förloppet ur Anna B:s synvinkel, utifrån hennes egen upplevelse.Erik Nordström

Sorgen något annat nu

Samlingen heter ”Sorgen något annat nu” och har sin direkta upprinnelse i en förlust av en nära anhörig, och handlar om denna sorgeprocess och nyorientering i tillvaron. Dikterna försöker skildra hur sorgen förändras över tid och på ett oväntat sätt blir en frigörande kraft för att upptäcka nya dimensioner och dolda fält i livet. Man stiger inte ned i samma sorgeflod två gånger, utan sorgen ger efter en tid en grogrund till nyfunnen glädje, oväntade perspektiv och insikter. Troligtvis influerar hans långa arbete med utsatta barn och familjer även hans skrivande utifrån svärta och tragik, men även utifrån möjligheter till växande och helande.

Samlingen består av förtätade lyriska dikter med fri vers, prosadikter och haikus.

Några av dikterna har sin utgångspunkt i hans målningar och vi ser i detta filmklipp hur han läser prosadikter utifrån några av målningarna:

https://www.youtube.com/watch?v=d6NH-7K1ca8


Birgitta Stiefler 

Med näsan precis ovanför - Poesisamling

Livet visar sig på olika sätt och ur olika synvinklar. I mina dikter försöker jag fånga en stillbild ur en sådan vinkel. I en kort sekund av intensivt iakttagande försöker jag sätta ord på en känsla av kärlek, sorg, tacksamhet eller kanske uppgivenhet. Det viktiga är inte känslan utan hur vi tar den till oss och förmedlar den.


Anna Lo Backgården

Padelpredikanten - Padel från 0 - 100.

Den här boken är skriven för och till alla blivande padelspelare som likt mig inte har någon erfarenhet av boll över huvud taget. Att padel inte bara drar till sig talangfulla bollgenier utan också tilltalar människor som förr aldrig ens tänkt tanken på att idrotta är fantastiskt!
Vi är många som viftat bort allas tjat om att vi borde prova spela padel. Dagen kommer då vi inte längre kan stå emot. Vi ger vika och det är då denna bok kommer till sin rätt. Du kanske börjar läsa den i takt med att du själv utvecklas eller så läser du den senare i din “karriär” och blickar tillbaka med en känsla av igenkänning.

"Jag har här försökt sammanfatta alla de delar som padelvärlden består av. Inte bara regler, teknik och taktik, utan också försökt skrapa lite på ytan av det som för mig är en livsstil. Den här boken hade kunnat bli hur tjock som helst, men jag vill att du ska se den som en rolig och lättsam text med mycket igenkänning och kanske lite pepp och ett och annat råd."Åke Palm

Fjädermannen gängens fasa - Ungdomsbok

Calle har bråttom till jobbet till ett viktigt möte som kan vara avgörande för hans företags framtid. Färden i bilen går snabbt mot centrum i Halmstad. Den senaste tiden
har han känt en konstig smärta i kroppen och nu återkommer plötsligt smärtan med full kraft. Så kraftigt att han nästan förlorar herraväldet över bilen. Han lyckades få stopp på bilen precis innan den kolliderar med en annan bil. Förskräckt tittar han ner på sina händer som
krampaktigt håller i ratten, spärrar upp sina ögon och ryggar tillbaka.
En fruktansvärd skrämmande syn möter honom. Båda händerna har början till en fjäderbeklädnad och en hastig blick i backspegeln visar ett fjunigt skräckslaget ansikte.

Vad hade hänt honom..
Detta är inledningen till en spännande historia om Calle, en helt vanlig
man, vars liv förändras på ett dramatisk och osannolikt sätt. Hjältedåd,
detektivarbete och familjerelationer, hur ska Calle få pusslet att fungera? Men
detta är även en bok om utanförskap och att vara annorlunda, familjeband
som prövas, men även hur annorlunda kan leda till nya vänskaper och möjligheter.

Nadja Renman

Var din lyckas smed - Roman med inslag av poesi

"Var din Lyckas smed" är en roman skriven i samtid. Den speglar pandemins påverkan på människors känsla av trygghet och sammanhang, hur brist på trygghet och struktur i allra högsta grad påverkar vårt psykiska välmående. I romanen får vi följa flera olika människors livsöden och de problem de tampas med genom livets gång. Det rör sig om destruktiv och olycklig kärlek, förluster, sorg, beroendeproblematik, ätstörningar och andra psykiska problem som blir en fallgrop i en annars så ytlig värld av skenbar lycka. Den handlar även om det som var före pandemin, om hur människor som tampas med psykisk ohälsa hamnat i ett slags utanförskap i samhället som är svår att bryta på egen hand. Det handlar om vårt eviga sökande efter lycka och framgång. Hur vi matas med illusioner om vad lycka är för något och hur vi ständigt strävar efter mer än det vi äger och har. Det handlar även om hur sorger och förluster gör det svårt att leva, om hur skam och skuld följer oss som skuggor genom åren. Att hitta kraften att ta sig igenom svårigheterna är den röda tråden genom romanen.


Ingbritt Wik

Skuggor från det förgångna - En relationsroman

Året när allt galet börjar är 1974. Amanda har nyss uppnått myndig ålder. Mot föräldrarnas protester, hoppar hon av gymnasiet och följer med pojkvänen Peter och hans popband Moonstar till London. Amanda blir gravid, men Peter är inte mogen att axla rollen som familjefar. Han lämnar henne för kärleken till vokalisten i bandet.
Ensam i England får Amanda svårt att ge sitt barn en trygg uppväxt. När hon förlorar vårdnaden om sin dotter och barnet tas ifrån henne, tappar hon taget om livet.
På en auktion träffar Sonja den stilige Kent. Trots sitt beslut att aldrig mer inveckla sig i kärleken till en man, dras hon in i förvecklingar med nya människor. Intriger och passion blir Sonjas nya vardag.

Björn F Eklund

Klippdassarna - roman

Ett år, någonstans i början av 60-talet, innan studentuppror, Vietnamdemonstrationer och ungdomsmode. Vi får följa Arn – uppkallad efter en prins i en tecknad serie om vikingar

– på väg att ta klivet ut i vuxenlivet. Den första trevande kärleken, han konfronteras med politikernas planer att förse det medeltida gatunätet med breda bilanpassade genomfartsvägar

och med militärt tänkande under några intensiva sommarmånader.
De bevarande och förtryckande krafterna i samhället symboliseras av klippdassarna,

som med ett bibliskt uttryck beskrivs som ”ett folk med ringa kraft men i klippan bygga de sig hus, och de förmörka människornas sinnen”. De kan vara lärare, politiker, även föräldrar.

Ann Kuylensteirna

Rhizom - Lyrik

Från barn till vuxen formas vi i samspelet mellan inre och yttre värld. Alla åldrar blir kvar som årsringar i ett träd.
Ibland spelar minnet och tanken oss spratt och vi blir väldigt primitiva. Människor är komplexa.


Therese Wendt

Din blick var äldre än min - Relationsroman

Under en varm sensommarkväll möter Florence en man som hon oväntat förälskar sig i.
De avslutar relationen innan den riktigt påbörjats, eftersom de möts mitt i livet och det inte finns någon plats för den andre i deras respektive tillvaro. Trots det känner Florence ett starkt band till den här mannen och en längtan efter vad hon tror sig ha gått miste om. När han föreslår att de ska börja om på nytt gör de snart varandras värld till sin egen.
Din blick var äldre än min är en berättelse om skillnaden i ålder och hur man kan vara lika gamla ändå. Vad det innebär att bli äldre och hur insidan och utsidan inte alltid hänger ihop. Om att finna kärleken till en person som på många vis är jämngammal med en själv. Relationen är skildrad genom korta ögonblick som länkas samman till en längre sekvens av händelser, ur Florence poetiska blick.

Cecilia Tanzborn

Intryck, Uttryck, Avtryck - Diktsamling & Foto

Diktsamlingen Intryck, uttryck, avtryck är Cecilia Tanzborns första publicerade bok. Samlingen speglar en autists värld i en neurotypisk tillvaro, livet och dess känslouttryck.

Karin Ekholm

Tankar på väg - Lyrik och foto

KARIN EKHOLM är arkitekt och bosatt i Stockholm. Hon
har arbetat med rumsliga uttryck sedan 80-talet i både offentliga och privata miljöer. Det här är personliga texter och
bilder som för henne är ett nytt sätt att omsätta sina tankar och erfarenheter. Texterna rör sig i vardagens olika rum,
tankar som kommer och går, händelser som berör och rör om.

Kristoffer Nilsson - Bildkonstnär och skribent.

Samtal med fåglar - En skönlitterär novella.

Innehåller konstnärens egna bilder.

Även som numrerad Bibliofil med innehåll av en unikt signerad illustration i form av ett handgjort träsnitt.

Kristoffer Nilsson, som är skribent och bildkonstnär, använder sina båda uttrycksmedel till att återskapa sjuttiotalet då kärleken började gå i terapi.

Gabriella Berggren

Tango för en - Skönlitteratur

I trettio år har Johan sett på sig själv som en ung, lovande författare. Nu är han 54, aningen mindre sökande och vilsen än förr, men desto mer desperat. Tack vare ett litet arv från mormor kan han ta tjänstledigt för att äntligen skriva den stora romanen. Men en störtflod av obesvarade frågor om konsten, döden och livets mening tar honom på en irrfärd genom Vasastan kantad av kaffe, förälskelse, hundar och desperata experiment. Allt slutar där det började, men ”resan från A till A kan gå via hela ens universum”, som hans fru skriver i sin dagbok. I kaoset som följer hoppas han ändå kunna skapa något som är större än han själv, eller åtminstone lappa ihop det som gått sönder på vägen.

Susanne Fransson & Roxy Jansson Stening

"Jag är Roxy"

Hur är det att vara tretton år i dagens samhälle? Den här boken ger en unik inblick och kunskap om Roxys liv från det att hon vaknar till dess att hon somnar. Vi får följa med på en resa i rullstol, med personliga assistenter i en värld där det finns stora brister när det gäller tillgänglighet och anpassningar. Roxy har olika funktionsvariationer och därmed rättigheter enligt lagstiftning. Hur fungerar då detta i praktiken? I boken kan du läsa om hur det går att ta sig fram med rullstol på gatorna i Göteborg. Du får också reda på hur det är när assistenter slutar och nya ska rekryteras. Och du får veta hur dåligt det fungerar i skolan och hur orättvist det då blir när betyg sätts. Men Roxy berättar också om sitt fritidsliv och om sina framtidsdrömmar. I boken delar Roxy med sig av hela sin livsvärld och sina erfarenheter.

Boken vänder sig till alla som är intresserade av funktionsrättsfrågor. Både barn och vuxna kan läsa boken. Den kan användas som kurslitteratur på gymnasiets omvårdnadsprogram, utbildningar för personliga assistenter och barnrättsombud, högskolekurser inom hälso- och sjukvårdsprogrammet, lärarprogrammet och socionomprogrammet med mera. QR-koden används för att länka till ytterligare material och fördjupning. Boken kan därmed uppdateras fortlöpande.

Författare till boken är Roxy Jansson Stening och Susanne Fransson www.diskrimineringslagen.se .

Kerstin Perski

"Nätternas och dagarnas bok"


Nätternas och dagarnas bok är en berättelse om konsekvenserna av att bli amputerad från den man älskar.

Om rörelsen som stannar av mitt i livet.

Och om nödvändigheten av att hitta sin egen form för upprättelse för att kunna gå vidare."

Eva Sjögren

Rock on, Josefine - En relationsroman

"Josefine och Andrew åker ut i skärgården för att lägga upp planer inför framtiden. Dottern Wilma är på väg till sin pappa i Berlin och Josefines nyckfulla mamma Barbro kastar sig ut på nya äventyr. Det händer som vanligt mycket kring Josefine och hennes vänner. Plötsligt står hon själv på en scen och får applåder. Som förr."

Ann Kuylenstierna

Nanosekund- En diktsamling


som en aldrig hörd melodi
över frånvaro av tid
ansikten rinner bort
i det tomma försvinnandet
i den andra
i kärlekens blick
finns all och ingen tid

unsplash