Kerstin Perski

Så länge jag minns har jag skrivit. Dikter. Berättelser. Pjäser.
På papperslappar och i anteckningsböcker. På skrivmaskiner och datorer.
Skrivandet blev tidigt ett sätt att hitta mitt språk bakom och bortom. Lika nödvändigt som att andas.
Med åren blev skrivandet också mitt yrke när jag utbildade mig till dramatiker och dramaturg på Dramatiska Institutet i Stockholm. Fascinationen över att se mina texter bli till kropp och rytm ledde till att jag började samarbeta med tonsättare och skriva libretton till nya samtida operor. Vid det här laget har det hunnit bli 14 operalibretton och många fler pjäser som har uppförts på operahus och teatrar både i Sverige och internationellt. Två av de operor jag har skrivit libretton till har fått en Reumert - den danska scenkonstens främsta pris.
År 2020 disputerade jag i konstnärlig forskning med inriktning opera vid Stockholms Konstnärliga Högskola. I november 2022 är jag aktuell med operan Strandad av tonsättaren Karin Rehnqvist och mig på Kungliga Operan i Stockholm.
Med åren har behovet att låta den litterära texten stå för hela gestaltningen vuxit sig starkare. Men musiken finns alltid där i fraseringen, rytmen och flödet. Oavsett om jag skriver prosa, lyrik eller dramatik.
Jag har tidigare gett ut romanen Glasdörren och novellsamlingen Engångsvarelser.
Båda fick fina recensioner i Svenska Dagbladet, 2003 respektive 2012.


”Kerstin Perski är ingen litterär oskuld. Hennes stora erfarenhet av teater och opera måste ha lärt henne att hantera en fras och gestalta en tanke”. ”Perski predikar roligt och liksom i lönndom…”


Nätternas och dagarnas bok, som är min tredje bok, är en berättelse i tre delar, om
konsekvenserna av att bli amputerad från den man älskar, efter ett långt äktenskap. Om rörelsen som stannar av mitt i livet. Och om nödvändigheten av att hitta sin egen form för upprättelse för att kunna gå vidare.
Knivar över hela uppslaget.
Dolkar, yxor, svärd.
Hon lyfter en aning på ögonlocken och tittar upp från sidan.
Blicken träffar mig som ett spjut.
Det är hon.
Inget monster med eldtunga. Ingen tränad samuraj.
Men jag känner det djupt under naveln.
Det är henne jag har väntat på.


Nätterna och dagarnas bok utkommer genom Virens förlag i december, 2022.

unsplash