Ted Stenström

Foto: West Photo

Ted Stenström, född 1971, är socionom med grundläggande psykoterapiutbildning och arbetar för närvarande inom Kriminalvården med KBT-baserade behandlingsprogram. Han debuterade 2021 med Drömmegården, en roman om utanförskap och identitet, med avstamp i hans egna erfarenheter som utlandsadopterad.

   ”Det är i högsta grad en stark och läsvärd fiktion, men bottnar också i en realitet som säkert de flesta av oss saknar kunskap om”, skriver Kapprakt om Drömmegården.


Stenströms andra roman Det sista teaterkollektivet handlar om Alejandro Ramirez, tidigare folkhögskoleelev som nu flyttat till Göteborg och festar på lånade pengar. Han fantiserar om att bli skådespelare men överväger att ta vilket jobb som helst för att få en inkomst. Ex-flickvännen Lina, som studerar till lärare, har fortfarande känslor kvar för honom, något han utnyttjar genom att vara inneboende. Framtiden är oviss och svenssonlivet skrämmer honom.  

   En augustimorgon 1999 vaknar han upp, ser konstiga saker och tror att han hallucinerar. Samma dag träffar han en halvblind socialassistent som ställer märkliga frågor och anvisar honom till ett projekt för arbetslösa kulturarbetare. Där möter han Esperanza, en tjej med svart hår och isblå ögon. Hon påstår sig vara en av kamraterna i ett mytomspunnet teaterkollektiv. Det här blir början på ett drömlikt dygn i teaterns tecken och Alejandro vet inte om det han upplever är på riktigt.        

   Det sista teaterkollektivet ges ut av Virens förlag i december 2023


unsplash