Godzilla Lennström

Välkommen till Virens förlag, Godzilla Lennström!

...En udda fågel här på Virens förlag som förhoppningsvis får folk att höja på ögonbrynen. Johan Lennström bytte namn till Godzilla och figurerade en hel del i både smickrande och icke smickrande sammanhang under början av 2000-talet. I dokusåpor, lekprogram, en och annan radiodebatt med någon minister hann det visst också bli, innan livet kom i kapp.

 

Vi är glada att ge ut den första boken utav tre i ungdomsserien ”Larsson Larsson” som handlar om den ganska nyfikne, jordnära, pragmatiske, frågvise helt vanliga varulven Larsson Larsson. Ja, hon heter faktiskt så! Den 12-åriga tjejen som bor i en helt vanlig mellanstor stad, där läsaren, oavsett om du är äldre barn, yngre tonåring eller vuxen känner igen dig i det mesta. Allt ifrån att pappa testar nya snussorter i tid och otid, mamma som babblar så förutsägbart så att orden reduceras till bakgrundsbrus, eller varför inte fenomenet att det alltid finns en nyöppnad kvarterskrog i mellanstora städer. Störst igenkänning ser du förmodligen i alla de problem du ställs inför om du blir smittad av varulvsbacillen som ställer hela ditt liv på ända… Vi har alla varit där någon gång…

 

Godzilla, vilken relation har du till litteratur och vad inspirerar dig?


”Jag läser mycket, så ofta jag kan, det är uteslutande faktaböcker, biografier, historiska skildringar. Jag har inte riktigt ro att lägga tid på allt för skön litteratur utan jagar ständigt kunskap. Det är väl egentligen något bra, men samtidigt någon slags tvång… Det låter kanske pretentiöst, men som motvikt så säger samma tvång att jag ALLTID måste ha en hårdrockströja på mig…”

 

Något egentligen uttalat mål med skrivandet finns inte, det drivs mer av en vilja att bjuda på tänkvärdheter för en yngre målgrupp, då är en bok ett perfekt sätt att förpacka det hela… Idag jobbar Johan, eller Godzilla, eller vad vi nu ska kalla honom, med en serie om tre delar kring den frågvise Larsson Larsson som i mycket bär drag utav honom själv.

 

Vem är din karaktär Larsson Larsson och hur uppstod hon?


”Larssons tankar kommer ju ifrån mig från början, men det är ganska skönt att få tänka igenom dem en gång extra och förpacka dem i en lite mer förlåtande person, det blir ju onekligen ganska häftigt när en 12-åring drar slutsatser som många vuxna i vanliga fall inte gör…”

 

”Alla kan ju göra inlägg i sociala medier som är mer eller mindre långa, men de fladdrar ju bort eller tas för givet på ett sätt som är ganska läskigt. I en bok så har du så väldigt mycket mer tid att brodera in omgivning och lägga tid att ge lite bakgrund till saker och ting vilket gör att skrivandet får någon form utav större mening. När jag dessutom kan sätta lite tankar eller positiva funderingar i huvudet på yngre folk, förhoppningsvis positiva så blir det lätt att skriva. Men jag kan definitivt inte definiera mig som någon som gör en kulturgärning eller har något högre ändamål med skrivandet. Det är en kul hobby som jag råkar ha ganska lätt för och då är det enormt glädjande om det kan ge glädje åt andra.”

 

Idag är skrivandet en hobby för Godzilla, eller vad han nu heter. Till vardags så är han lärare på en högstadieskola i ämnena SO och svenska.

 

”Larsson Larsson-böckerna handlar ju om varulvar. Det är ju egentligen ett naturorienterande ämne, så jag borde även kunna undervisa inom det.”

 

När man skriver om något så tidigare omskrivet som varulvar så är det enligt Godzilla enormt viktigt att ge genren en twist. ”Det är så lätt att hamna i samma hjulspår som någon film man sett eller någon annan bok man läst när man var yngre.” Därför är det riktigt kul att huvudkaraktären Larsson Larsson är en vanlig tjej med vanliga problem, vanliga kompisar, vanliga dryga föräldrar. Vi får två världar, den vanliga mellanstora svenska staden och den lite mer spännande varulvsvärlden där vår Larsson helt plötsligt hamnar i nya ganska dråpliga sociala konstellationer och måste börja skärskåda sig själv.

 

Välkommen till Virens förlag, Godzilla, eller… Så kan man ju inte heta!

 

 

 


unsplash