Lena Edlund

Han skulle ha vetat bättre - Skönlitterär roman om stress

Andreas är rädd att glömma var han ställde bilen. Han kan inte längre läsa ens rubrikerna i en dagstidning. På nätterna promenerar han med hunden.

Hur kunde det bli så här? Han kan inte ta hand om sig själv längre. Maria, hans fru, tar över nästan allt av vardagens göromål för han förmår inte. Andreas kropp protesterar mot minsta lilla han gör. Ibland räcker det med att han koncentrerar sig på att se på tv.  Hans vuxna barn och vänner förstår att något är fel men de vet inte riktigt vad de ska göra för att hjälpa.

Det här är en bok om när själva livet ifrågasätts och när kärlek och tålamod sätts på prov. Det är också en berättelse om hur ohyggligt ondskefulla människor i grupp kan bli. Det här är Andreas sorg över den han blivit men också hans arbete med att återuppfinna sig själv.

ELLA

Skönlitterär roman


”Jag såg mig själv i speglingen i ett skyltfönster och ryckte till. Var jag verkligen
en sådan grå gestalt? Ögonen stirrade ut ur hålorna på ett otäckt vis. Var det
mina ögonhålor? Om det inte var mina, vems var det då?”
En äldre dam driver omkring i den fina stadsdelen Östermalm och ställer till
kaos. Högdragen och fördomsfull. En besserwisser. Somliga skulle kalla
henne avskyvärd. Lever på ingenting och stjäl i butikerna. Hon iakttar sin
samtid och iscensätter halsbrytande incidenter.
En källarmänniska. En kvinna i nuet.

Rödskäggen

Sköld / Jangholt

Rosor & Rödskägg Diktsamling

I denna diktsamling skildrar Rödskäggen denna mystiska värld utifrån dess ljus & svärta med en förhoppning om återtagandet av insikten hos människan.

”Våra livsöden korsades för drygt ett år sedan och sättet vi uttrycker oss på kanaliseras genom vår prosa. Vi har båda levt livet utifrån hunger och nyfikenhet kopplat till tanken om att varje liten mikrostund av lycka skall omfamnas i sin helhet. 
Vår diktdebut ”Rosor & Rödskägg” var i grunden tänkt som vardagsmemoarer men insikten övertog avsikten och detta verk är något vi är stolta över och vill dela med omvärlden. 
Pöbelns poesi är evig.”

Eva Sjögren

En höst av förändring

En relationsroman

Finns nu även som ebok.

Josefine har fullt upp med sitt jobb på förskolan och att få dottern Wilma att fullfölja gymnasiet.
Hon skriver debattartiklar på fritiden och träffar sina vänner.
En dag får hon ett samtal.
”Är det Josefine? Jag heter Andrew och är filmare. Jag har läst dina debattartiklar.”
”En höst av förändring” är en relationsroman om Josefine och människorna runt omkring henne.

Johanna Eneroth

Små lingonpussar - En relationsroman

Judit bor med sin reumatiska och hjärtsjuka mamma i en lågbudgetlägenhet femton minuter från Uppsala city. Tillsammans med bästa vännen Kakan försöker hon komma underfund med vuxenblivandet och de beter sig som gemene ungdom i Uppsala oftast gör: festar, dejtar, jobbar, pluggar och dricker kaffe. Judit förföljs dock av minnena från tiden med Erik och har svårt att bryta sig loss från det hon upplevde med honom, och hon inser att det är lättare sagt än gjort att läka.

   När hon träffar den rosahåriga poeten Laura som bor i ett kollektiv i Kåbo blir tillvaron en annan, men detta innebär även att relationen till Kakan förändras. En dag står Judit på busshållplatsen vid Bäverns gränd i ösregn med en kornettblomma nedpackad i en papperspåse och längtar efter försoning.

 

Det här är en bok om ångest och självkänsla men också om hopp, vänskap och kaffedrickande.

Kerstin Rauserk

I kanten av världen

Diktsamling

Kerstin Rauserk söker sin historia genom sorgestråk, i språng mellan sorg och vassa kanter, i det som söndrat och i det som läkt. Hon visar oss vägar där stegen ibland gör ont, där de kantas av normer och ögonkast som visar hur man borde vara, göra, leva. Men också vägar av klarhet och kompromisslöshet. En väv av det vardagliga som långsamt faller samman, och som reser sig, igen, igen och igen.


Maria Bernesjö, socionom och journalist


Foto: Lotta Damstedt

unsplash