Otilia Eek
Nattens armar når oss inte nu
En vittnessaga om staden där vi levde
Diktsamling
Diktsamlingens huvudtema är att vara ung kvinna i Göteborg i samtiden, att brottas med alkohol och kärleksmissbruk, att ramla alla gator fram och att försöka navigera sig själv ur det. Det är ett vittnesmål (eller vittnessaga som jag valt att kalla det) om staden Göteborg, som blivit så romantiserad av tidigare musiker och poeter. Och viljan är att porträttera staden som en plats för det verkliga livet som utspelar sig för alla dagen efter man ramlat runt på Andra Långgatan.
Att slå hål på Göteborgsromantiken som kom med Håkan Hellström. Det är dags att dåliga gatan ska ställas till svars och se dagsljuset. Det är en saga om ungdom och längtan, att växa upp och våga tar farväl av det destruktiva som drar i en så.
Detta är ingen kärlekssång, utan ett vittnesmål om staden där vi levde.
Patrik Wallander
Cassiopeja - skönlitterär roman
Patriks berättelse Cassiopeja är en samtida relationsroman om en ung man som brottas med missbruk och ångest kopplat till sin egen medverkan i en hemsk olycka. Boken är fylld av referenser till framförallt svensk och amerikansk populärkultur.
Farbror Svensson
En saga om ett brustet hjärta - Skönlitterär roman
En saga om ett brustet hjärta är resultatet av en svår separation och medelålderskris. För att hantera detta skrev Farbror Svensson denna berättelse.
Författaren tyckte att det saknades böcker om krossade hjärtan särskilt ur ett homosexuellt perspektiv. Således förvandlades hans terapitext till en saga som även om den är fiktivt är stark präglad av honom själv och hans egna upplevelser.
Torgny Lundberg
Lominor
Fantasy. Ungdom & Ung vuxen.
Lena Edlund
Han skulle ha vetat bättre - Skönlitterär roman om stress
Andreas är rädd att glömma var han ställde bilen. Han kan inte längre läsa ens rubrikerna i en dagstidning. På nätterna promenerar han med hunden.
Hur kunde det bli så här? Han kan inte ta hand om sig själv längre. Maria, hans fru, tar över nästan allt av vardagens göromål för han förmår inte. Andreas kropp protesterar mot minsta lilla han gör. Ibland räcker det med att han koncentrerar sig på att se på tv. Hans vuxna barn och vänner förstår att något är fel men de vet inte riktigt vad de ska göra för att hjälpa.
Det här är en bok om när själva livet ifrågasätts och när kärlek och tålamod sätts på prov. Det är också en berättelse om hur ohyggligt ondskefulla människor i grupp kan bli. Det här är Andreas sorg över den han blivit men också hans arbete med att återuppfinna sig själv.
ELLA
Skönlitterär roman
”Jag såg mig själv i speglingen i ett skyltfönster och ryckte till. Var jag verkligen
en sådan grå gestalt? Ögonen stirrade ut ur hålorna på ett otäckt vis. Var det
mina ögonhålor? Om det inte var mina, vems var det då?”
En äldre dam driver omkring i den fina stadsdelen Östermalm och ställer till
kaos. Högdragen och fördomsfull. En besserwisser. Somliga skulle kalla
henne avskyvärd. Lever på ingenting och stjäl i butikerna. Hon iakttar sin
samtid och iscensätter halsbrytande incidenter.
En källarmänniska. En kvinna i nuet.
Sköld / Jangholt
Rosor & Rödskägg Diktsamling
I denna diktsamling skildrar Rödskäggen denna mystiska värld utifrån dess ljus & svärta med en förhoppning om återtagandet av insikten hos människan.
”Våra livsöden korsades för drygt ett år sedan och sättet vi uttrycker oss på kanaliseras genom vår prosa. Vi har båda levt livet utifrån hunger och nyfikenhet kopplat till tanken om att varje liten mikrostund av lycka skall omfamnas i sin helhet.
Vår diktdebut ”Rosor & Rödskägg” var i grunden tänkt som vardagsmemoarer men insikten övertog avsikten och detta verk är något vi är stolta över och vill dela med omvärlden.
Pöbelns poesi är evig.”
Eva Sjögren
En höst av förändring
En relationsroman
Finns nu även som ebok.
Josefine har fullt upp med sitt jobb på förskolan och att få dottern Wilma att fullfölja gymnasiet.
Hon skriver debattartiklar på fritiden och träffar sina vänner.
En dag får hon ett samtal.
”Är det Josefine? Jag heter Andrew och är filmare. Jag har läst dina debattartiklar.”
”En höst av förändring” är en relationsroman om Josefine och människorna runt omkring henne.
Johanna Eneroth
Små lingonpussar - En relationsroman
Judit bor med sin reumatiska och hjärtsjuka mamma i en lågbudgetlägenhet femton minuter från Uppsala city. Tillsammans med bästa vännen Kakan försöker hon komma underfund med vuxenblivandet och de beter sig som gemene ungdom i Uppsala oftast gör: festar, dejtar, jobbar, pluggar och dricker kaffe. Judit förföljs dock av minnena från tiden med Erik och har svårt att bryta sig loss från det hon upplevde med honom, och hon inser att det är lättare sagt än gjort att läka.
När hon träffar den rosahåriga poeten Laura som bor i ett kollektiv i Kåbo blir tillvaron en annan, men detta innebär även att relationen till Kakan förändras. En dag står Judit på busshållplatsen vid Bäverns gränd i ösregn med en kornettblomma nedpackad i en papperspåse och längtar efter försoning.
Det här är en bok om ångest och självkänsla men också om hopp, vänskap och kaffedrickande.
Kerstin Rauserk
I kanten av världen
Diktsamling
Kerstin Rauserk söker sin historia genom sorgestråk, i språng mellan sorg och vassa kanter, i det som söndrat och i det som läkt. Hon visar oss vägar där stegen ibland gör ont, där de kantas av normer och ögonkast som visar hur man borde vara, göra, leva. Men också vägar av klarhet och kompromisslöshet. En väv av det vardagliga som långsamt faller samman, och som reser sig, igen, igen och igen.
Maria Bernesjö, socionom och journalist
Foto: Lotta Damstedt